intruz
witam wszystkich,
chciałbym sie dowiedziec jakie kroki nalezy podjąc zakladając działalność gastronomiczną.
Prosze wszystkich, którzy mieli jakieś doświadczenie w tym temacie o podzielenie sie istotnymi wiadomościami.
W lokalu tym (przynajmniej na początku ) nie bedzie alkoholu tak więc wiadomości formalnościach związanych z koncezją na alkohol są mi nie potrzebne.
z gory dziekuje za wszystkie informacje.
Kroki są takie same jak w przypadku otwierania innego typu działalności gospodarczej, z tym wyjątkiem, że w przypadku działalności gastronomicznej niezbędne są stosowne zezwolenia.
czyli wycieczka do:
Medycyna pracy - Skierowanie pracowników na badania wstępne: nosicielstwo, aktualna książeczka zdrowia i zaświadczenie od lekarza
PIP - karta zgłoszenia pracodawcy do PIP - do 30 dni po rozpoczęciu działalności
Sanepid – sekcja Higieny Pracy - Karta Zgłoszenia Pracodawcy (rodzaj działalności, zatrudnienie, procesy technologiczne) - należy przesłać do 30 dni po rozpoczęciu działalności, (jeżeli zatrudnia się personel)